Life and work

ArtOptimist is een recente kunststroming die is opgericht met als doel om vreugde, blijheid en optimisme te creëren. ArtOptimist bestaat uit imaginaire wezens die rond om ons verblijven en die we enkel zien wanneer we open staan voor vreugde en geluk.

Neem nu de heusnoorn: de heusnoorn is de genetische verderzetting van de neushoorn. De laatste overgebleven neushoorns hebben tijdens hun algemene vergadering van 2015 beslist om hun hoorn af te werpen. Volgens de wetten van Darwin beschikken zij over deze biologisch mogelijkheid en vrijheid. Heusnoorns zijn aaibaar, lief, aanhankelijk en zoeken de gezelligheid van menselijke warmte op. Deze in Afrika gebeeldhouwde viervoeters zijn het perfecte huishoudelijke gezelschap.

Tijdens een van mijn vele Afrikaanse expedities viel het me op hoe vlak sommige streken zijn. Na intens onderzoek kwam ik oog in oog te staan met de Afrikaanse puteter (spreek uit ‘put eter’). Dit dier is een verre verwant van de steeneter en voedt zich met putten. Het agentschap van wegen en verkeer overweegt de aanschaf van een familie puteters.

Wijnmakers zijn collega kunstenaars. Ook zij bottelen vreugde. Toecan, wijnneus, zeepaard, Chevalier, wijngarnaal … zijn wijnranken die ik geheel volgens de huisregels van ArtOptimist aanpas aan de kunst van het scheppen van vreugde.
Kunst is eenvoudig. Geluk, plezier en vreugde zijn alles.

Nico Burssens (4 maart 1961) is stichter van ArtOptimist.